egel
 
Tien dingen die je wel zou willen weten over de…EGEL

1. Een grote egel kan wel 8000 stekels hebben.

2. Bij gevaar rolt een egel zich op. Hij maakt dan een bolletje van zichzelf. Gelukkig zitten er geen stekels op zijn buik en in zijn gezicht. Anders…AU!

3. Egels kunnen zwemmen en hard rennen. Hij kan wel een snelheid van 6 km per uur bereiken. Dat is snel voor zo’n klein beestje! Als jij gewoon loopt, ga je 4 km per uur.

4. Egels zijn zoogdieren en leven het liefst in hun eentje, in een bosrijk gebied

5. Ze worden zonder stekeltjes geboren. Het is net alsof ze kippenvel hebben, de stekeltjes zitten onder de huid en groeien de dagen daarna.

6. Overdag zie je de egel weinig. Hij leeft vooral ’s nachts en zoekt dan naar smakelijke zaken zoals kevers, torretjes, wurmen en slakken. Lekker knapperig en glibberig.

7. Egels drinken water. En weet je waar ze ziek van worden? Van melk. Een schoteltje melk is dus niet goed voor ze. Een schoteltje kattenvoer, dat vinden ze mmm.

8. Bij de egels zijn de mannetjes en vrouwtjes even groot: 20 tot 30 cm lang met een staartje van 2 tot 3,5 cm.

9. Zonder opening in schuttingen kunnen egels niet van tuin naar tuin lopen. Zorg dus voor een opening. En tuinen met tegels, daar vindt hij niks aan. Bladeren wil hij.

10. Als het na de zomer kouder wordt, in de herfst, gaat de egel op zoek naar een plek voor zijn winterslaap. . De jongen blijven de eerste winter van hun leven bij elkaar, zonder vader of moeder.
Zeg kleine … is een serie informatieve prentenboeken van de KNNV Uitgeverij.
Ontwerp www.blikveld.nl